Veterinarska klinika DOO
Mesto gde ljubimci dobijaju tretman poput zvezda

Piramida ishrane

Prehrambena piramida

Postoji pet prehrambenih elemenata, koji su neophodni psima kako bi oni bili zdravi: vitamini, minerali, esencijalne masne kiseline, ugljeni hidrati, vlakna i proteini. Ova priča navodi detalje o tome zašto je svaki od ovih elemenata neophodan za zdravlje Vašeg psa. Od uvođenja obaveznog etiketiranja nutritivnih vrednosti na prehrambenim proizvodima, potrošači mogu da pročitaju nutritivni sadržaj hrane na njenom pakovanju. Ovim se povećala svest i proširilo zanimanje za zdravlje i prehrambene potrebe životinja. Kako biste obezbedili da Vaš pas dobija ključne hranljive materije koje su mu potrebne, pažljivo pogledajte sledećih pet elemenata i njihovu ulogu u očuvanju zdravlja i sreće Vašeg psa.

Vitamini

Za dobar vid, rast kostiju i aktivan metabolizam.
Svaki proces u telu Vašeg psa zahteva pomoć vitamina. Vitamini su neophodni katalizatori za hemijske reakcije. Postoje vitamini rastopivi u vodi i vitamini rastopivi u mastima, a svaki vitamin ima vrlo specifičnu ulogu. Na primer, ako Vaš pas raseče svoju šapu, jedan vitamin pomaže pri zaustavljanju krvarenja , drugi pomaže pri zaceljivanju kože. Budući da je teško ostvariti pravu ravnotežu vitamina iz prirodnih izvora, oni mogu da se dodaju hrani, kako bi imala sve potrebne hranjive materije. U hrani za kućne ljubimce dobri izvori vitamina podrazumevaju vitaminske dodatke, mlečne proizvode, povrće, jetru, bubrege, kvasac i žitarice.

Minerali

Za jake zube i kosti.
Neki minerali su sastavljeni na takav način da stvore strukture kao što su zubi i kosti Vašeg psa. Minerali, takođe, utiču na tečnosti u telu Vašeg psa - dakle, i na krv. Dok su minerali praktično neuništivi, mogu da budu teški za apsorpciju. Molimo Vas da zapamtite da previše minerala može da bude otrovno. Kao i kod vitamina, teško je ostvariti pravu ravnotežu minerala. Mnoge hrane sadrže dodate minerale kako bi imale dovoljno hranjivih materija. U hrani za kućne ljubimce dobar izvor minerala podrazumeva mineralne dodatke, ribu, meso, jetru, mlečne proizvode, žitarice i kosti.

Esencijalne masne kiseline

Za energiju, zdravu kožu i krzno.
Masti i esencijalne masne kiseline (osnovne komponente masti) obezbeđuju izuzetno važan deo zdravlja kućnih ljubimaca. Predstavljaju veliki izvor energije u ishrani pasa i mogu značajno da doprinesu ukusu hrane. Masti takođe, pomažu u apsorpciji vitamina rastopivih u mastima. Dobre izvore masti i esencijalnih masnih kiselina u hrani kućnih ljubimaca predstavljaju životinjska masnoća, biljna ulja, nusproizvodi mesa i peradi.

Ugljeni hidrati i vlakna

Za energiju i dobro varenje.
Ugljeni hidrati su tvorevine sastavljene od jednostavnih šećera, monosaharida (disharida i polisaharida). Za trenutnu energiju, telo Vašeg ljubimca prerađuje ugljene hidrate. Rezervna energija čuva se kao glikogen. Vlakna u ugljenim hidratima korisna su za dobru probavu i konzistenciju stolice. Dobre izvore ugljenih hidrata i vlakana u hrani za ljubimce predstavljaju žitarice - pirinač, kukuruz i pšenica.

Proteini

Važni su za zdravi rast i tonus mišića.
Proteini su osnovni strukturni materijal u skoro svim živim tkivima osim kostiju. Dlaka, koža, nokti i mišići najvećim delom sastoje se od proteina. Postoje na hiljade različitih proteina u telu Vašeg ljubimca, svaki sa jedinstvenom funkcijom, ali su svi sastavljeni od manjih jedinica, aminokiselina. Neke aminokiseline mogu da se proizvedu u telu, druge moraju da se unose putem hrane. Dobre izvore proteina u hrani za ljubimce predstavljaju meso, jaja, riba, žitarice, mlečni proizvodi i kvasac.