Veterinarska klinika DOO
Mesto gde ljubimci dobijaju tretman poput zvezda

Oblačenje psa

Kupovina garderobe - kako da izmerite Vašeg psa

Većina kupaca prilikom kupovine garderobe za pse nailazi na problem jer ne zna koja će tačno veličina odgovarati njihovom psu, a mere i oznake su često zbunjujuće.

Evo objašnjenja osnovnih mera:A - Dužina leđa:
kada je pas u stojećem stavu pravih ledja, krenite prstima niz vrat i kada napipate vrhove plećkica tu stavite santimetar i merite odatle do korena repa. Bitno je da ova mera bude tačna. Ne dodajite santimetre!
B - Obim grudnog koša:
izmerite obim grudnog koša na najširem delu, odmah iza lakta. Ovde možete ostaviti malo lufta, dovoljno da zavučete prst.
E - Obim vrata:
Obim u korenu vrata, ostavite jedan prst lufta. Ova mera je važna kod rasa koje imaju debeo vrat.

Na odmor sa psom

Vreme je godišnjih odmora i mnogi od Vas sigurno planiraju neko putovanje. Večito pitanje vlasnika pasa je da li ljubimca ostaviti prijateljima ili u pansion na čuvanje, ili ga pak povesti sa sobom. Naravno, ako biste pitali svog psa za mišljenje, on bi Vas sigurno preklinjao za ovo poslednje. Ukoliko rešite da ga usrećite i ne odvojite ga od sebe tih 10 - 20 dana, evo nekoliko saveta koji će Vam sigurno olakšati zajedničko putovanje.

Putovanje sa Vašim psom može biti prava noćna mora ako ne znate kako da pripremite svog psa i sebe pre nego što krenete.

Prvo biste trebali da proverite datum vakcinacije protiv besnila da ne biste došli u situaciju da vas vrate sa graničnog prelaza ili još gore da se datum ponovnog vakcinisnja poklapa sa vremenom u kom ste na putu a u tom mestu nije moguće vakcinisati psa. Bez obzira na to, nabavite i potvrdu veterinara da je Vaš pas zdrav i da je uredno vakcinisan. Bilo bi dobro kada biste unapred rezervisali sobu,apartman i sl. gde je Vaš pas dobrodošao.

Vašem psu putovanje ne bi trebalo biti i prva vožnja autom. Ako ga već niste navikavali, bilo bi dobro da to započnete pre nego što krenete na put.
Od stvari koje ćete poneti neka se nađe neko njegovo ćebence koja mu daje osećaj sigurnosti, par igračaka sa kojima će se igrati na putu ali i za vreme boravaka na svom odredištu. Uvek imajte rezervnu ogrlicu i povodac, i privezak koji će pas uvek nositi, a na kom se nalaze Vaši podaci (adresa - privremena ili stalna,broj telefona…)
Obezbedite za put par litara vode, jer pri su jako osetljivi na njen nedostatak pogotovo za vreme letnih vrućina. Ponesite njegove posudice za vodu i hranu i dovoljne količine hrane koju jede jer se može desiti da baš tu vrstu nećete moći kupiti. Morali biste mu dati drugu vrstu hrane i time narušiti njegove prehrambene navike i uzrokovati probleme sa probavom.
Posavetujte se sa Vašim veterinarom o problemima sa kojima biste se mogli susresti i kako da ih savladate. Sigurno će imati neki dobar savet kako ih izbeći i rešiti. Ako je Vaš pas nemiran i nervozan u vožnji autom neka vam propiše odgovarajući lek koji možete sami davati pridržavajuci se uputstva.
Vodite računa o tome da li će se ženka početi terati za vreme koje planirate provesti na godišnjem odmoru.
Na put bi bilo poželjno krenuti noću, jer je tada hladnije i noću će pas više vremena provesti spavajući. Izbegavajte hraniti psa pre puta jer bi mogao povraćati. Pravite česte pauze da bi napojili psa i prošetali da obavi nuždu. Pri tom ga ne puštajte s povoca, pogotovo tamo gde je gust saobraćaj, gde ima drugih ljudi i životinja.
Pazite da u autu nije previše vruće jer bi mogao doživeti toplotni udar što može završiti smrću. Uvek neka Vam je prozor malo otvoren. Obezbedite mu dovoljno mesta u autu. Može se voziti u prtljazniku auta sa pet vrata ili karavanu. Ako se vozi na sedištu (nikad prednjem) trebao bi da ima posebni povodac koji se pričvrsti za siguronosni pojas.
Uvek nosite sa sobom vrećice, da počistite za svojim psom. Nikad ne ostavljajte psa zatvorenog u autu,pogotovo ako je jako vruće. Čak i kada je dan oblačan, temperatura niža, ne ostavljajte ga samog duže od 10 minuta i obavezno ostavite malo otvoren prozor.

Saveti za putovanje avionom

Psima dugo treba da se priviknu na putovanje avionom. Bitno je da se shvati da se radi o privremenom stanju koje će brzo proći. Svaka avio kompanija ima drugačija pravila za putovanja sa psom, pa se prvo raspitajte. Pre putovanja od veterinara zatražite potvrdu o zdravlju psa i uverite se da pas nema buve. Nijedna avio kompanija neće biti oduševljena činjenicom da im je avion pun buva.
Pas bi na ogrlici trebao imati privezak sa napisanim Vašim imenom, prezimenom, telefonom i adresom, a ako se slučajno izgubi nosite sa sobom u novčaniku njegovu sliku da ga što pre pronađete.
Pre putovanja nemojte ga hraniti 6 sati i nemojte mu dati da pije 2 sata pre leta. Takode mu na kavez stavite raspored kada bi trebao jesti ili piti za slučaj da je let odložen.
Nabavite psu kavez koji je dovoljno velik da stoji u njemu. Probajte da nabavite kavez za prevoz avionom (pitajte u prodavnici za kućne ljubimce). Po pravilu, manji psi mogu u kavezu u kabinu sa vama, dok se veći psi smeštaju u prtljažni prostor.
Kod rezervacije hotela ili motela proverite da li primaju pse. Ne bi bilo prijatno da, kad stignete, otkrijete da u tom hotelu ne dopuštaju držanje pasa.
Za kraj, važno je da upamtite da tokom odmora ne smete zaboravljati i zapuštati svog ljubimca. On je nepoznatoj teritoriji, gde se može unervoziti i uplašiti ako ostane bez Vas, i zato ga nikad ne ispuštajte iz vida

Prva pomoć za psa

Vaši ljubimci izloženi su brojnim opasnostima. Neke od njih mogu biti manje i bezopasnije, ali u slučajevima većih nesreća kada je život vašeg pas ugrožen, prvu pomoć, koja je presudna, morate pružiti Vi.
Pomoć koju treba primeniti na životinjama slična je onoj koja se koristi kod ljudi. Pribranost u tim trenucima je neophodna, zato naučite nekoliko korisnih saveta i savladajte tehnike prve pomoći. Neka vas nezgode ne iznenade i ne dočekaju nepripremljene.

Ukoliko na vreme nabavite adekvatan medicinski pribor, predupredićete tragične ishode. Iako pojedine delove Vašeg pribora za prvu pomoć možete iskoristiti i za vašeg ljubimca, veterinari savetuju da vlasnici pasa za životinje obezbede posebnu opremu.

Potrebno je nabaviti sledeće stvari koje u svakom trenutku morate imati u Vašem domu ili prevoznom sredstvu:

 • termometar
 • pinceta
 • zaobljene makaze
 • zavoji širine 5 i 10 centimetara, flasteri, gaza i vata neophodni su za pružanje prve pomoći
Dodatnu opremu čine stare čarape, plastične vrećiće za čuvanje zavoja i štapići sa vatom. Nužno je imati i odgovarajuće lekove, jer pribor treba da sadrži antiseptičku mast i tečnost, cinkovu mast, sredstvo za ispiranje očiju i ušiju, medicinski tečni parafin i kaolin tablete.

Iako ne možemo u potpunosti uticati na to da li će naš pas doživeti nesreću, ishodi nezgoda u velikoj meri su pod našom kontrolom.

Sledite sledeće korake i ukažite vašem psu prvu pomoć:

 • Oprezno pomeriti psa sa mesta nesreće.
 • Pas može osetiti vaš strah i dodatno se uznemititi, pa je najvažnije da ostanete pribrani.
 • Zbog straha i boli, pas u trenucima pružanja pomoći postaje opasan. Napravite od komada užeta ogrilicu ili brnjicu, ali se potrudite da ogrilca ne steže previše psa.
 • Proverite koliko su povrede velike. Važno je ustanoviti kakvi su pokreti disanja, ima li većih krvarenja, bledih desni ili preloma.
  Ukoliko pas može posle nesreće stajati na nogama, povrede neće ostaviti velike posledice.
 • Obavestite u međuvremenu najbližeg veterinara o nesreći. Kako bi za vaš odlazak u ordinaciju sve bilo pripremljeno, recite lekaru detalje nesreće.


Na ovaj način uspešno ćete sanirati postejeće i izbeći još veće povrede. Učestalost povreda pasa i brojne potencijalne opasnosti kojima su ove životinje izložene upozoravaju ljude da je učenje prve pomoći neophodno.